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capa do ebook STRUCTURING THE MENU AND FEASIBILITY OF IMPLEMENTING THE DELIVERY SERVICE FOR HEALTHY CHILDREN'S SNACKS WITH OPTIONS FOR ALLERGICS AND INTOLERANTS

STRUCTURING THE MENU AND FEASIBILITY OF IMPLEMENTING THE DELIVERY SERVICE FOR HEALTHY CHILDREN'S SNACKS WITH OPTIONS FOR ALLERGICS AND INTOLERANTS

Os hábitos alimentares infantis têm sofrido uma expressiva mudança ao longo dos últimos anos. Aliado a isso, está o agravo no número de casos de alergias e intolerâncias alimentares neste grupo. O grande desafio do mercado gastronômico e de inovação na área de alimentação para crianças é suprir as novas demandas deste cenário, ofertando opções saudáveis e que atendam às necessidades deste nicho. O objetivo desse trabalho foi desenvolver um cardápio para uma proposta de serviço de delivery de lanches infantis saudáveis com opções para alérgicos e intolerantes, bem como entender a viabilidade de implementação deste serviço entre consumidores. Todos os participantes aceitaram a participação na pesquisa voluntariamente, por meio do Termo de Consentimento Livre e Esclarecido (TCLE). O cardápio foi elaborado com opções que variam diariamente, atendendo as recomendações nutricionais para intolerantes à lactose, frutose e glúten, e alergias à proteína do leite (APLV). A viabilidade do serviço foi avaliada pela aplicação de questionário online, utilizando o Google Forms. Os dados foram trabalhados e expressos em percentual. O cardápio resultou em 40 opções de lanches, além das possibilidades de alteração por pedidos especiais. Dentre as variações, foram feitas substituições com farinhas alternativas, retirada de ingredientes e modificações técnicas sem prejuízo das características sensoriais. Quanto ao formulário de viabilidade, 75,4% dos respondentes utilizam o serviço de Delivery de refeições. 80% dos consumidores utilizariam a proposta de delivery de lanches infantis saudáveis. 67,7% preferem o serviço de entrega em domicílio. Dentre os diferenciais apontados, 55,4% votaram em cardápio diferenciado, seguido de cardápio para intolerantes e alérgicos (23,1%). O cardápio variado atendeu às recomendações nutricionais e de expectativas dos consumidores entrevistados. Os demais resultados satisfatórios da pesquisa também apontam para a viabilização do serviço de delivery, atendendo as demandas de mercado e nutricionais direcionadas a esse nicho.

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STRUCTURING THE MENU AND FEASIBILITY OF IMPLEMENTING THE DELIVERY SERVICE FOR HEALTHY CHILDREN'S SNACKS WITH OPTIONS FOR ALLERGICS AND INTOLERANTS

  • DOI: 10.22533/at.ed.9252112021

  • Palavras-chave: Alergia; Alimentos para Fins Especiais; Consumidor; Intolerância; Serviço de Delivery.

  • Keywords: Allergy; Food for Special Purposes; Consumer; Intolerance; Delivery Service.

  • Abstract:

    Children's eating habits have undergone an expressive change over the past few years. In addition to this, there is an aggravation in the number of cases of food allergies and intolerances in this group. The great challenge of the gastronomic market and innovation in the area of ​​food for children is to meet the new demands of this scenario, offering healthy options that meet the needs of this niche. The objective of this work was to develop a menu for a proposal for a delivery service for healthy children's snacks with options for allergic and intolerant people, as well as to understand the feasibility of implementing this service among consumers. All participants accepted to participate in the research voluntarily. The menu was prepared with options that vary daily, meeting the nutritional recommendations for lactose, fructose and gluten intolerants, and allergies to milk protein (APLV). The feasibility of the service was assessed by applying an online questionnaire, using Google Forms. The data were processed and expressed as a percentage. The menu resulted in 40 snack options, in addition to the possibility of changing by special requests. Among the variations, substitutions were made with alternative flours, removal of ingredients and technical modifications without prejudice to the sensory characteristics. As for the feasibility form, 75.4% of respondents use the Meal Delivery service. 80% of consumers would use the proposal to deliver healthy children's snacks. 67.7% prefer home delivery service. Among the differentials pointed out, 55.4% voted for a differentiated menu, followed by a menu for intolerant and allergic people (23.1%). The varied menu met the nutritional recommendations and expectations of the interviewed consumers. The other satisfactory results of the research also point to the viability of the delivery service, meeting the market and nutritional demands directed to this niche.

  • Número de páginas: 11

  • Arlley Pereira de Araújo
  • Rochele de Quadros Rodrigues
  • Priscila Dinah Lima Oliveira Pereira de Araújo
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