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capa do ebook CONTAMINATION ASSESSMENT OF BIVALVE MOLLUSK INTENDED FOR HUMAN CONSUMPTION PRODUCED IN COASTAL WATERS OF  NORTHERN BRAZIL

CONTAMINATION ASSESSMENT OF BIVALVE MOLLUSK INTENDED FOR HUMAN CONSUMPTION PRODUCED IN COASTAL WATERS OF NORTHERN BRAZIL

O litoral norte do Brasil no Estado do Pará ocupa o segundo lugar no ranking nacional de volume de pescado e na produção de moluscos bivalves. Os surtos diarreicos associados ao consumo in natura de moluscos são comuns ao redor do mundo, porém esses dados são escassos no Brasil. No presente trabalho realizamos a pesquisa de bactérias (Enterobactereacea, Vibrionaceae e Aeromonadacea) em moluscos bivalves produzidos na costa norte do Brasil no Estado do Pará. As amostras foram obtidas de cinco regiões produtoras. As identificações foram por métodos classicos e por PCR Multiplex para E. coli diarreiogênica e PCR monoplex para Vibrio. Todas as amostras apresentaram resultados positivos para um ou mais agente, com maior prevalência da Escherichia coli (100%), com Escherichia coli enteropatogênica atípica (aEPEC), presente em dois pools. Klebsiella esteve presente em 42,8%. A família Vibrionaceae foi identificada em 57,1%, destes Vibrio parahaemolyticus com 42,8%, Vibrio alginolyticus com 42,8%, seguido por Vibrio fluvialis com 28,6%. A família Aeromonadaceae foi identificada em 57,1% das amostras, destas Aeromonas sobria com 42,8%, seguida por Aeromonas salmonicida 28,6%. A caracterização genotípica de Vibrio corroboram com os resultados da análise fenotípica, com o gene tlh presente em 100% dos isolados de Vibrio parahaemolyticus, assim como gyr B amplificado em todos os isolados de Vibrio alginolyticus, o gene cth amplificado no isolado de Vibrio vulnificus. Os resultados obtidos indicam que há contaminação microbiológica de moluscos bivalves produzidos no litoral norte do Brasil, no Estado do Pará. Evidenciando a necessidade de maior atenção na área de segurança alimentar, principalmente quando se trata de moluscos bivalves.

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CONTAMINATION ASSESSMENT OF BIVALVE MOLLUSK INTENDED FOR HUMAN CONSUMPTION PRODUCED IN COASTAL WATERS OF NORTHERN BRAZIL

  • DOI: 10.22533/at.ed.7472017116

  • Palavras-chave: Moluscos, Contaminação, Vibrionaceae, Enterobacteriaceae, Aeromonadaceae.

  • Keywords: Mollusks, Contamination, Vibrionaceae, Enterobacteriaceae, Aeromonadaceae.

  • Abstract:

    The northern coast of Brazil in the state of Pará is at second place in the national ranking of volume of fish and the production of bivalve mollusks. Outbreaks diarrhea associated with fresh consumption of mollusks is common around the world, but these data are scarce in Brazil. In the present work we carried out the research of bacteria (Enterobactereacea, Vibrionaceae and Aeromonadacea) in bivalve mollusks produced on the north coast of Brazil in the State of Pará. The samples were obtained from five producing regions. The identifications were made by classical methods and by Multiplex PCR for diarrhea E. coli and monoplex PCR for Vibrio. All samples showed positive results for one or more agents, with a higher prevalence of Escherichia coli (100%), with atypical enteropathogenic Escherichia coli (aEPEC), present in two pools. Klebsiella was present in 42.8%. The Vibrionaceae family was identified in 57.1%, of these Vibrio parahaemolyticus with 42.8%, Vibrio alginolyticus with 42.8%, followed by Vibrio fluvialis with 28.6%. The Aeromonadaceae family was identified in 57.1% of the samples, of these Aeromonas sobria with 42.8%, followed by Aeromonas salmonicida 28.6%. The genotypic characterization of Vibrio corroborates the results of phenotypic analysis, with the tlh gene present in 100% of Vibrio parahaemolyticus isolates, as well as amplified gyr B in all isolates of Vibrio alginolyticus, the cth gene amplified in the Vibrio vulnificus isolate. The results obtained indicate that there is microbiological contamination of bivalve mollusks produced on the northern coast of Brazil, in the State of Pará. Evidencing the need for greater attention in the area of food security, especially when it comes to bivalve mollusks. 

  • Número de páginas: 13

  • Aline Holanda Sousa
  • Debora de Castro Costa
  • Karina Lúcia Silva da Silva
  • Anderson Nonato do Rosario Marinho
  • Daniela Cristiane da Cruz Rocha
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